Freeze Dry - Freeze Dry
Freeze Dry je proces sušení potravin a materiálů náchylných k rozkladu sublimací. V této metodě jsou potraviny nejprve zmrazeny a zamrzlá voda je odpařena, čímž je odstraněna z potravin. Tímto způsobem dochází k sušení. Kroky, které se při sušení pomocí Freeze Dry dodržují, jsou následující:
- Zařízení s kapacitou 350 kg ochladí potraviny na -40 °C a zajistí jejich úplné zamrznutí. Velmi nízká teplota způsobuje vznik malých krystalů ledu během zamrzání.
- Zmrazené potraviny jsou umístěny do vakuové komory, čímž dojde k poklesu tlaku.
- Díky nízkému tlaku se voda v ledové formě přímo odpařuje a vzdaluje se od potravin.
- Zbytková vlhkost v potravinách je odstraněna jemným ohřevem, čímž je proces sušení dokončen.
- Po sušení jsou potraviny baleny do obalů, které nepropouštějí vlhkost. Tím se zabrání opětovnému hromadění ztracené vlhkosti v potravinách.